Eğitim Programlarımız

Özel Eğitimin Temel Amacı

Özel eğitim gereksinimi olan çocukların sorunu ne denli erken belirlenirse, gereksinimlerine uygun türde eğitim programına o kadar erken yerleştirilebilir. Erken dönemdeki eğitimin, özel gereksinimi olan çocukların genel gelişimlerini hızlandırdığı, bilişsel, sosyal ve dil becerilerini artırdığı bilinmektedir. Böylece küçük yaşta verilen programlı ve sistematik bir destekle çocukların kapasiteleri ortaya çıkabilmekte ve temel eğitim için gerekli alt yapı hazırlanmış olmaktadır. Erken müdahale, öğrenme ve öğretme deneyimleri sağlayarak çocuğun yeterliliklerinin artırılması, var olan problemin iyileştirilmesi, yetersizliklerin önlenmesi ve eğitim araç-gereç desteklerinin sağlanmasını içerir.

Çocuğum okula başlayacak.
Peki okula hazır mı?

Eylül ayında okula başlayacak olan çocuklar için uyguladığımız Lavanta Psikoloji Okula Hazırlık Değerlendirme Formudur. Bu değerlendirme sayesinde bilişsel, dil, sosyal-duygusal ve psikomotor becerileri alanındaki hazır oluşluk düzeylerini tespit ediyoruz.

PROBLEMLİ DAVRANIŞ

Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.

PROBLEMLİ DAVRANIŞ

📌Çocuğun var olan becerilerini

kullanmasını engeller.

📌Yeni beceriler kazanmasını engeller.

📌Var olan becerilerin tekrarlanmasını

engelleyerek sahip olduğu becerileri kaybetmesine sebep olur.

AİLE EĞİTİMİ

Özel eğitim her şeyden önce ailenin yaşamının tam da içine girmiş olan bir durumdur. Özel eğitim ihtiyacı duyan bir çocuğa sahip olan ailelerimiz kendi çocuklarının eğitiminde en önemli rolü oynarlar. Çocukların daha iyi durumda olabilmesi ya da çok daha kötü hale gelmelerini engelleyebilme adına verilecek en ideal eğitim anlayışının içerisinde ailenin yeri ve yapması gerekenleri eksiksiz yerine getirmesi belki de en kritik konudur.

Kaç yaşında olursa olsun bir bireyin eğitiminde anne-babanın, çocukla yakından ilgilenen kişilerin ve öğretmenlerin eşgüdümlü çalışması önemlidir. Farklı özelliklere sahip çocuklar söz konusu olduğunda ise ev-okul paralelliğinin sağlanabilmesi, çeşitli becerilerin daha hızlı biçimde öğretilebilmesi ve öğretilen becerilerin farklı kişi/durum/ortamlara genelleştirilebilmesi açısından anne-baba ve öğretmenin işbirliği içinde çalışmalarının önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Özel eğitim aile ile başlar, aile ile var olur, ailede şekillenir. Bu yüzden etkili bir özel eğitimin en önemli yapı taşı ailedir.

KAVRAM ÖĞRETİMİ

Çocukların dünyayı anlamlandırmalarına ve çevreleriyle etkili iletişim kurmalarına yardımcı olur.

Kavram öğretimi özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların öğrenme süreçlerinde önemli bir yer tutar. Kavramlar çocukların dünyayı anlamalarını ve iletişim kurmalarını sağlar.

Kavram bilgisi çocukların akademik başarılarını arttırırken, problem çözme ve bilişsel becerilerini geliştirir. Doğru kavram öğretimi çocukların sosyal etkileşimlerini ve özgüvenlerini güçlendirir, böylece daha bağımsız bireyler olmalarına katkıda bulunur.

DİL GELİŞİMİ

Eğer çocuğunuzun dil ve konuşma gelişiminin yaşına uygun düzeyde olmadığını düşünüyorsanız şunları yapınız.

Vakit geçirmeden çocuğunuzu izleyen doktora başvurunuz ve bu konudaki endişelerinizi aktarınız. Doktorunuz çocuğunuzun işitmesinde herhangi bir sorun olup olmadığını belirleyebilmek için işitme testi yaptırmanızı isteyebilir.Eğer çocuğunuzun işitme testinde herhangi bir sorun yoksa, buna rağmen konuşması yeterince gelişmemişse dil ve konuşma bozuklukları alanında çalışan özel eğitim uzmanlarına başvurmalısınız.

Çocuklarla çalışan ve çocuklardaki gelişimsel sorunlar konusunda deneyimi olan özel eğitimcilerle iletişim halinde kalıp çocuğunuz için birlikte çalışmalısınız.

Duchenne Musculer Distrofi

Kas rahatsızlıklarından biri olan DMD (Duchenne Musculer Distrofi) hastası öğrencimiz ile otur kalk egzersizi çalışmamız. Burada dengesini koruması gereken bir oturma zemini kullanarak kalça stabilizasyonu ve karın/bel çevresi kaslarının entegrasyonu ile çalışmaya özen gösterilmektedir. Bunun yanında ön ve arka bacak kaslarının kuvvetlenmesi de sağlanmaktadır. Çalışma içerisinde elleri ile destek almaması için sözlü uyarılar verilebilir. Kasların verimli ve düzenli çalışmasını hızlı ve olumsuz etkileyen bu hastalığın, etkilerini geciktirmede fizik tedavi en önemli parametredir.

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Özgül öğrenme güçlüğü terimi kendi başına bir tanı olarak kullanılabilse de genellikle aşağıdaki tanılardan birine atıfta bulunmak üzere kullanılır.

DİSLEKSİ

Disleksi, altta yatan bir dil işleme güçlüğüdür. Genel olarak kelimelerin akıcı ve doğru bir şekilde hecelenmesini ya da okunmasını etkiler. Fonolojik işlemleme, hızlı isimlendirme, çalışma belleği, işlem hızı ve bireyin diğer bilişsel yetenekleriyle eşleşmeyebilecek becerilerin otomatik gelişimi ile ilgili zorluklarla karakterizedir.

DİSPRAKSİ

Dispraksi, hareket organizasyonunun bozulması olarak tanımlanabilir ve aynı zamanda algı, dil ve düşünce sorunlarıyla da ilişkilidir. Motor koordinasyon ve görsel algı ile ilgili bir zorluktur. Bireyin motor görevleri planlayabilmesi ve gerçekleştirebilmesini engelleyebilir. Dispraksisi olan kişiler fiziksel organizasyon ve yönelimin yanı sıra ince motor kontrolü, görsel algı ve mekansal farkındalık konusunda da zorluk yaşayabilir.

Denge Koordinasyon Çalışması

Seansımızda denge koordinasyon çalışması yapmaktayız. Her bireyin kalça, karın bölgesi, bel ve sırt bölgesi (core stabilizasyon) için denge, kuvvet ve koordinasyon gelişimi adına egzersiz yapmasını tavsiye ederiz. Çocuklarımızda da yaş ve bedensel faktörler bu gelişimi daha önemli ve öncelikli hale getirmektedir. Ayakta durmaya, yürümeye ve derin duyu gelişimine önemli destek sağlayan bu ve buna benzer birçok egzersiz için çocuklarımızı kurumumuzda değerlendirip, eğitime başlatmaya bekliyoruz.

Kimler Özel Eğitim Alır?

Yaşıtlarına göre normal gelişim göstermeyen ve farklı yetersizlikleri olan bireylere özel eğitim verilmektedir. Özel eğitim programlarının geliştirilmesi ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için göz önünde bulundurulması gereken en önemli sorulardan bir tanesi “Özel eğitime kimler ihtiyaç duyar?” sorusudur. Bu sayede özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin özellikleri, yetenekleri ve yetersizlikleri ayrıntılı bir şekilde belirlenmektedir.